Padel – Kaj je padel in pravila padla

Padel, šport, ki združuje elemente tenisa, badmintona in squasha, je v zadnjih letih pridobil izjemno popularnost po vsem svetu, še posebej v Španiji in Latinski Ameriki. Ta dinamična igra, znana po svoji dostopnosti in družabnosti, ponuja edinstveno kombinacijo strategije, spretnosti in zabave. V tem članku bomo podrobno raziskali pravila igre padla, hkrati pa omenili nekaj zanimivosti, ki to igro delajo tako privlačno.

Zanimivosti o padlu

Preden se poglobimo v pravila, je vredno omeniti nekaj ključnih zanimivosti, ki padel ločijo od drugih športov:

 • Padel – Šport, ki je prišel iz nič: Ste že kdaj slišali zgodbo o padlu? Leta 1969 je Enrique Corcuera v Mehiki spremenil svoje teniško igrišče, ga obdal z zidovi in tako ne da bi vedel, ustvaril nekaj novega. To ni bila samo sprememba igrišča, to je bil začetek nove športne strasti, ki združuje hitrost, spretnost in, kar je najboljše, zabavo. 

 • Družabni Element: Padel je znan po svoji družabnosti. Igra se predvsem v dvojicah, kar spodbuja timsko delo in druženje. Ta aspekt igre ustvarja prijetno in sproščeno okolje, kjer se igralci ne samo pomerijo, ampak tudi vzpostavljajo družbene vezi.

 • Zdravstvene Prednosti: Kot aerobna vadba padel krepi srčno-žilni sistem, mišice, izboljšuje koordinacijo in reflekse ter pomaga pri lajšanju stresa. Redna igra padla lahko pripomore k boljšemu fizičnemu zdravju in splošnemu počutju.
Padel

Pravila igre padel

Sedaj pa se posvetimo jedru naše teme – pravilom igre padla.

Osnovna pravila

 • Število Igralcev: Padel se igra v dvojicah, kar pomeni, da so na igrišču vedno štirje igralci. Ta format igre omogoča boljšo dinamiko in interakcijo med igralci, hkrati pa zagotavlja, da je igra bolj taktična in strateška.

 

 • Igrišče: Standardno igrišče za padel meri 20 metrov v dolžino in 10 metrov v širino. Obdano je s steklenimi ali trdnimi stenami, ki igralcem omogočajo, da žogico odbijajo od sten, kar dodaja igri dodatno dimenzijo.

 

 • Loparji in Žogice: Za igro se uporabljajo posebni loparji brez strun, običajno izdelani iz steklenih ali ogljikovih vlaken, in žogice, podobne tistim za tenis, vendar z nižjim pritiskom. Ta oprema je ključna za edinstven občutek in dinamiko igre padla.

Točkovanje in začetek igre

 • Točkovanje: Sistem točkovanja v padlu je podoben tenisu. Igra se na dva dobljena niza, pri čemer vsak niz vključuje igre, ki sledijo točkovanju 15, 30, 40 in igra. Ta sistem točkovanja prispeva k napetosti in vzbuja tekmovalni duh med igralci.


 • Začetek Igre: Igra se začne z žrebom, ki določi, katera ekipa bo prva servirala. Igralci med igro menjajo strani igrišča, kar omogoča pravično in uravnoteženo igro za obe ekipi.

Pravila Serviranja

 • Podajanje Žogice: Servis mora biti izveden pod roko, pri čemer mora biti žogica udarjena po odboju od tal. Ta način serviranja zahteva natančnost in spretnost, hkrati pa preprečuje premočne servise.

 

 • Pozicioniranje: Igralec, ki servira, mora stati za zadnjo črto in med serviranjem ne sme stopiti na črto. Ta pravila zagotavljajo, da so vsi servisi izvedeni pravično in dosledno.

 

 • Dvojni Poskus: Vsak igralec ima na voljo dva poskusa za uspešen servis. To pravilo omogoča igralcem, da se prilagodijo in izboljšajo svoje serviranje tekom igre.

Odbijanje Žogice

 • Pravila Odbojev: Žogica se lahko odbije od tal in nato od stene, vendar mora najprej zadeti tla. To pravilo dodaja kompleksnost in taktično globino igri, saj morajo igralci natančno predvideti gibanje žogice.

 • Izven Igralnega Polja: Če žogica po udarcu zapusti igralno polje, se točka zaključi, razen če igralec uspe udariti žogico nazaj na igrišče, preden se ta dotakne tal izven igrišča. Ta pravila spodbujajo igralce k hitrim in spretnim reakcijam.

Napredna Pravila in Taktike

 • Uporaba Sten: Ena izmed ključnih značilnosti padla je možnost igranja žogice od sten, kar zahteva posebno taktično razmišljanje in spretnost. Igralci morajo biti sposobni hitro oceniti, kako se bo žogica odbila od stene, in temu primerno prilagoditi svoje udarce.

 

 • Strategija Igre: Uspeh v padlu ni odvisen samo od fizične moči, ampak predvsem od strategije, pozicioniranja in timskih taktik. Igralci morajo nenehno komunicirati in sodelovati, da izkoristijo slabosti nasprotnikov in maksimizirajo svoje možnosti za zmago.

Španija in Padel: Ljubezenska Zgodba

Padel je morda začel svojo pot v Mehiki, ampak Španija je tista, ki je temu športu dala krila. Zamislite si to – v Španiji je več igrišč za padel kot za tenis! To je kot da bi šport postal del njihove kulture. Od Barcelone do Malage, povsod vidite ljudi vseh starosti, ki uživajo v igri. To ni samo šport, to je druženje, to je način življenja.

Padel

Padel in Tenis: Podobna, a Tako Različna

Na prvi pogled bi lahko rekli, da sta padel in tenis kot bratranec in sestrična. Ampak ko pogledate bližje, vidite, da ima padel svoj čar. Ima stene, ki niso samo za okras – so del igre! Točkovanje? Ja, podobno kot pri tenisu, ampak igra? Oh, to je čisto druga zgodba. Padel je kot tenis, ampak z dodatnim začimbam, ki igro naredijo še bolj zanimivo in dostopno za vsakogar.

Kaj je padel

Padel center Ludus Beach Park Ljubljana

Padel je šport, ki združuje fizično aktivnost, taktično razmišljanje in družabnost. Z njegovimi enostavnimi pravili in dinamično igro je idealen za igralce vseh starosti in spretnostnih ravni. Upamo, da vam bo ta članek pomagal bolje razumeti osnove padla in vas morda celo navdušil, da preizkusite ta zanimiv šport. Preizkusite ga lahko v največjem padel centru v Sloveniji – Ludus Beach Park Ljubljana.

Kako igrati padel
Vaša košarica je trenutno prazna.

Nazaj v trgovino